Tanoda program

A Csobánkai Tanodát (CSO-DA) 2012-ben alapította a Csodaműhely Egyesület több tagja és más helyi civilek. A hátrányos helyzetű tanulók korrepetálása egy régi fűtetlen helyiségből indult, kizárólag csobánkai civilek segítségével, 3 önkéntessel és 10 diákkal. A diákok többsége a helyi kárpáti roma közösségéhez tartozik. Többségük hátrányos helyzetű, lakókörnyezetük szegényes, szüleik legmagasabb iskolai végzettsége 8 általános, ritkán szakképzés, valamint családjaik társadalmi-gazdasági státusza alacsony. A falu végén elhelyezkedő szegregátum területen élnek.

A tanodai programunk célja a hátrányos helyzetű gyerekek oktatása, tehetséggondozása és képességfejlesztése. Emellett fontos célunk, hogy a hátrányos helyzetű csobánkai családok társadalmi integrációját elősegítsük. Az összetett célok elérése érdekében komplex pedagógiai programot dolgoztunk ki és hajtunk végre. A komplex pedagógiai program alapja egy olyan közeg megteremtése, ahol a gyerekek jól érzik magukat és szívesen jönnek el hétről-hétre. A tanodánk pedagógiai célja, hogy a gyerekek önbizalmát a tanulás terén is megerősítse, hogy esélyt adjon arra, hogy jövőbeni terveiket megvalósíthassák és, hogy a képességeihez mérten, a legjobb eredményeket érjenek el az iskolában.

2013 szeptemberében a Csepp Esélyegyenlőségi Alapítvány lett a tanoda fenntartója, akik az épület bérlésének költségeit, az önkéntesek utazási költségét, eszköz költséget, valamint nyári táborozási lehetőséget biztosítottak a tanoda számára. A tanoda program vezetését, koordinációját önkéntesek végezték. Egyesületünket többek közt azzal a céllal alapítottuk meg a tanoda önkénteseivel, valamint a tanodás diákok szüleivel közösen, hogy támogassuk a tanodai munkát, kibővítsük a rendelkezésre álló forrásokat. Így 2016-tól közösen működtettük a tanodát a  Csepp Esélyegyenlőségi Alapítvánnyal.

 A tanodás diákok és önkéntesek száma évről évre növekszik, a 2018/19-es tanévet közel 40 diák és 20 önkéntes közreműködésével kezdtük. A tanoda egyik legnagyobb sikere, hogy évek óta erős közösséget alkotnak a tanodás gyerekek és önkéntesek, mindannyian szívesen szakadnak ki mindennapi életükből egy-két délután erejéig, amit közösen töltenek el a tanodában. Ez a közösség fontos identifikációs erővel bír mind az önkéntesek, mind a tanodás diákok számára és a sikeres közös munka legfontosabb alapja.

A tanoda fenntartója 2018 decembere óta a Csodaműhely Egyesület, azonban a Csepp Esélyegyenlőségi Alapítvány továbbra is a tanoda szakmai programjának egyik legfontosabb támogatója.

Location Csobánka, Hungary 2014 Fő tér 7. Csobánkai Csepp Tanoda Phone +36304565072 E-mail csodamuhelyegyesulet@gmail.com Hours Adószám: 18748060-1-13 Bankszámlaszám:10400085-50526749-82761002 Csodaműhely Egyesület, K&H Bank IBAN: HU70 1040 0085 5052 6749 8276 1002 SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close